fbpx

KBT för socialt

Lider du av social ångest så leder det ofta till ett ganska inrutat eller inskränkt liv där du håller dig på din kant, överlever sociala situationer genom att bedöva känslorna med substanser eller med hjälp av psykologiska trick, som i regel inte verkar särskilt trevliga för omgivningen.

Den sociala ångesten innebär att du är rädd för att hamna i situationer med andra människor, få deras uppmärksamhet och riskera att känna dig bortgjord, granskad eller tappa kontrollen när andra ser på, vilket i regel leder till att du undviker sagda sociala sammanhang. Undviker du det sociala, eller om du känner att det inte fungerar alls på grund av ångesten så är det en god idé att söka hjälp för at få en dräglig vardag – för det finns behandling som fungerar riktigt bra.

Typiska tankar vid just den sociala ångesten tankar kan vara
“Jag gör bort mig”,
“Tänk om det syns”
“Vad ska alla tro?”.

Och i och med obehaget så föredrar man att fly, låta bli, ägna sig åt sitt, eller göra annat för att slippa den obehagliga situationen. Det gör dig allt mer ensam och mer ängslig över det läskiga.

Jag skulle säga att det är en bättre idé att söka hjälp om din ångest hindrar dig i din vardag. Detsamma gäller om du använder alkohol eller droger för att lindra symptomen.