fbpx

Äggrätter

Äggrätter är BÄST!

20230108 154655

Det går fort, är i regel lätt och går att variera som bara den. Jag övervägde att skriva i oändlighet, men försöker man basera en stor del av kosten på ägg så kan det absolut gå att bli lite trött på det. Men då varierar man bara ännu lite mer, byter sätt att göra det på – och kanske att man behöver steka mer bröd till… eller gå över till att göra pannkakor av det hela istället!

“Äggrätter” i sammanhanget är det som kretsar kring och baseras på ägg, tänker jag, snarare än bara innehåller ägg. Man kanske tänker frukost i stor utsträckning – men min känsla är att det absolut går att äta som ALLA mål. Men kanske inte alla mål alla dagar och hela tiden, med hänsyn till det där med att det kan bli lite tjatigt.

Jag tänker generellt att ägg ska stekas med mycket smör och att gulan gärna får vara lite rinnig. Men det är ju väldigt en smaksak och en del blir rosenrasande av att det är lite krämigt. För att få det ännu lite mer krämigt så går det att blanda med sås; bygga små torn med stekta ägg och ha någonting gott mellan varje lager. Som tårta… Fast konstigare. Här nere blir ett litet urval, men i stort är det bara fantasi som begränsar.

Jag tycker att det är roligare om det blir ordentligt med smak på det hela. En del tycker det blir jobbigt med en massa smak till frukost och föredrar att göra någonting lätt då istället.

HUR man gör går ju bara att svara på om det ska göras en exakt rätt… I och med att till och med själva ägget är så mycket smaksak blir det svårt till och med att gå in på det. Jag tycker att det kan vara charmigt med lite yta på ibland, då vill jag ha högre värme. Ibland är det kul att steka dem milt nog för att det sak bli nästan i nivå med pocherade ägg. För att hitta det man gillar så tycker jag att man provar att laga mycket och många och inte vara rädd för att leka med maten. Smör är bra och kryddor är kul. Lek, blanda, smaka och lukta för att hitta kombinationer som du gillar.

Jag slänger med några alternativ här nere:

Rejält stekt och karamelliserat bacon, prinskorv och äggröra.

Äggrätter

Stekt bröd, färskost och rejält smöriga ägg.

Stekt fröigt bröd, stekt bacon och ägg med rinnig och härlig gula. Gärna med gubbigt kaffe!

Ägg stekta i tacofett med ost och dressing.

Rostat bröd med krämiga ägg, färskost och pesto

Efter julbordet – men med vitlöksbröd till.

20221225 102910

Gubb-macka med falukorv och ägg

Lämna ett svar